Úvod O Čokoláde

15 najzaujímavejších faktov o čokoláde.


Chcete sa dozvedieť viac o čokoláde? Je to milovaná pochúťka, ktorá si získala popularitu po celom svete. 

Tu je 15 najzaujímavejších faktov o čokoláde, ktoré ste pravdepodobne nevedeli... :-)

 

 

1. Čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov

 

Mnoho ľudí si neuvedomuje, z čoho sa ich milovaná čokoláda vyrába. Niektorí vedia, že sa vyrába z kakaa, ale málo kto vie, kde sa kakao pestuje, a najmä to, ako kakao vzniká.  

 

 

2. Kakaové bôby rastú vo vnútri kakaového ovocia

Kakaové ovocie

 

Už ste niekedy počuli o kakaovom ovocí? Áno, je to správne. Vo vnútri týchto plodov rastú kakaové bôby (semená), z ktorých sa vyrába čokoláda. 

 

Kakaový strom je pôvodom zo Strednej a Južnej Ameriky, ale v súčasnosti sa väčšina celosvetovej produkcie pestuje v západnej Afrike. Ovocie obsahuje cca 20 - 40 kakaových bôbov, ktoré sa často zbierajú ručne. 

Imatácia kakaovníka a plodov je vystavená v našej predajni :-) 

 

 

3. Na výrobu 1 kilogramu čokolády treba zhruba 900 kakaových bôbov

Kakaové bôby

Každé ovocie obsahuje 20 - 40 bôbov, čo znamená, že na získanie 1 kilogramu čokolády bude potrebných najmenej 22 druhov ovocia ! 


Takže nabudúce, keď si položíte otázku, prečo sú skutočné čokolády také drahé, budete vedieť, koľko kakaových bôbov bolo potrebné na ich výrobu.


Jednoznačne najzaujímavejších faktov o čokoláde !


 




4. Horúcu čokoládu varili už starí mexičania a aztékovia

 

Jeden z najobľúbenejších teplých nápojov na svete spolu s čajom a kávou.

Čokoládu zaviedli do Európy Španieli a od polovice 17. storočia sa stal populárnym nápojom. 

 

Vedeli ste, že Aztékovia si vyrábali svoju vlastnú verziu horúcej čokolády? Bola však iná ako tá naša, pretože nepoužívali cukor. 

Čokoládu nepili len na slávnostiach, ale verili, že ide o nápoj lásky.

 

 

5. Bola taká vzácna, že sa dokonca používala ako mena

 

Aztékovia si kakaové bôby cenili natoľko, že ich využívali ako platidlo. Pritom to bola kultúra, ktorá oplývala obrovským množstvom zlata. Napríklad za 1 bôb ste si mohli kúpiť jednu väčšiu paradajku.

 

Dnes poznáme mince vyrobené z čokolády, na ktorých si všetci radi pochutíme !

 

 

6. V západnej Afrike sa odhaduje 1,5 milióna kakaových fariem


Väčšina produkcie kakaa pochádza z Afriky, presnejšie zo západnej Afriky. Ceny kakaa sa môžu každý deň meniť, čo ovplyvňuje príjem miestnych poľnohospodárov. 

Farmár s kakaom musí čakať až 4 roky, kým jeho kakaový strom prinesie prvé ovocie. 

 

 

7. Priemerná veľkosť kakaovej farmy v západnej Afrike je 7 až 10 akrov

Kakaová farma


To je v priemere zhruba 4 hektáre, čo sa rovná asi 5-6tim futbalovým ihriskám. Mnoho fariem je v rodinných vlastníctvach a produkcia je malá. Ako vidíte na fotografii, poľnohospodári ručne triedia kakaové bôby. 


8. Pobrežie slonoviny je jediným najväčším producentom kakaa

 

Najväčším producentom kakaa na svete je Pobrežie slonoviny v západnej Afrike, ktoré predstavuje asi 30 - 40% celosvetovej produkcie.

 

Početné dokumenty a klipy ukazujú, že veľa pracovníkov v kakaových farmách nerozumie tomu, prečo si „bieli ľudia“ cenia kakaové bôby tak vysoko. Niektorí z nich ju dokonca nikdy nejedli. 

 

 

9. Mliečna čokoláda bola vynájdená vo Švajčiarsku

 

V roku 1874 urobil Daniel Peter prielom a vytvoril mliečnu čokoládu. Použil kondenzované mlieko, aby získal chut a textúru, ktorú chcel. Od tej doby sa láska k čokoláde rozšírila do celého sveta, ďaleko za hranice Švajčiarska.

 

 

10. Názov stromu kakaovníka predstavuje potravinu v gréčtine

 

Bol to švédsky Carl von Linné, ktorý dal stromu meno, pomenoval ho Theobroma cacao, kde Theobroma pochádza zo starogréckeho jazyka a prekladá sa ako „jedlo bohov“.

 

Som si istý, že mnohí súhlasia s faktom, že kakao má blahodárne a liečivé účinky na naše zdravie. 

 

11. Teplota topenia čokolády je 30 až 32 ° C

 

Čokoláda je tiež jediným známym jedlým výrobkom na svete, ktorý má teplotu topenia nižšiu ako teplota ľudského tela 37 stupňov Celzia.

 

Môžete ho roztaviť pri teplote 30 - 32 stupňov Celzia, čo je dôvod, prečo sa nám roztápa už v ústach. 

 

12. Čokoláda nie je vhodná pre psov a mačky

Svojim psom a mačkám nikdy nedávajte čokoládu, pretože to môže byť pre nich škodlivé, až smrteľné. 

 

Teobromín, ktorý je človekom ľahko metabolizovaný, psy a mačky nemôžu dobre spracovať. 

 

 

13. Čokoláda je silným zdrojom antioxidantov

Čím vyššie percento kakaa čokoláda obsahuje, tým je pre nás zdravšia.

Kakao je významným zdrojom antioxidantu epikatechínu, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri prevencii vysokého krvného tlaku.

 

Okrem toho môže čokoláda pomôcť fungovaniu mysle a sústredeniu sa. Za to vďačíme opäť kakau, ktoré obsahuje flavonoidy. Čo robia? Zvyšujú prietok krvi do kľúčových oblastí mozgu.

V konečnom dôsledku kvaliná čokoláda dobre chutí, lieči a omladzuje.



14. Kakao obsahuje viac ako 600 aromatických zlúčenín

V porovnaní s tým má víno iba 200 aromatických zlúčenín. Možno preto milujeme kakao, lebo má tak bohatú chuť. 

 

15. Prvá čokoláda bola vyrobená v Anglicku

Prvá čokoládová tyčinka bola vyrobená v roku 1842 a od tej doby sa stala celosvetovým štandardom. 


 

 

 

 

Exkluzívne čokolády od vyberaných majstrov čokolatiérov nakúpite u nás v E-shope alebo v kamennej predajni.

 

  

 

 

 

Čokoládové výrobky značky Lyra od slovenského výrobcu SweetPro s.r.o. sú ručne vyrábané z jednodruhového, odrodového, plantážneho kakaa z najkvalitnejších kakaových bôbov odrody Criollo a Trinitario. Jedinečná chuť, v ktorej môžete pri degustácii cítiť okrem autentickej horkosti kakaa, aj sladké ovocné vône a chute. Tak ako u vína aj kakao má svôj profil chutí, ktorý závisí na mieste kde rastie, od pôdy, od vzduchu, a tiež od rastlín, ktoré rastú okolo kakaovníka. 

 

 

 

Stéphane Bonnat       

 

                                                                                                

 

Malá rodinná čokoládovňa z mesta Voiron vo Francúzsku. Založená v roku 1884. Medzi najpozoruhodnejšie patria „single-origin“ čokolády a 65% horko-mliečne čokolády oceňované svetovými znalcami.   

 

   


   

 

Bertil Åkesson

 


Rodinná čokoládovňa založená v roku 1980 založená švédom Bertilom Åkessonom. Čokoládovňa je registrovaná vo Švajčiarsku. Bertil vlastní kakaové plantáže na Madagaskare a v Brazílií. Okrem prvotriednych kakaových bôbov pestuje aj korenie, ktoré v kombinácií s čokoládou patrí k jeho vyhlásením špecialitám.

 

  


  

 

 

Menakao 

 


Ľahodnú čokoládu Menakao vyrába čokoládovňa Cinagra na Madagaskare. Na jej prípravu používa kakaové bôby vyberaných plantážií z údolia rieky Sambirano, bez použitia pesticídov a umelých hnojív.

  


 


 

  

 

 

Michel Cluizel

 


 

História rodinnej čokoládovne z Normandie siaha už od roku 1948. Ponúka unikátnu radu siedmich plantážnich čokolád a takmer 200 druhov ručne vyrábaných praliniek. Prvotriednu kvalitu kakaových bôbov zabezpečuje  Michel Cluizel systematickýcm vyhladavaním nevšedných plantážií s produkciou kvalitného kakaa a s nimi nadväzovaním nadštandartných vzťahov. Vďaka tomu získava dohľad nad prvotriednou kvalitou kakaových bôbov.

 

  


  

 

Francois Pralus  

 


 

Malá rodinná čokoládovňa z mestečka Roanne vo Francúzsku, založená v roku 1955, produkuje najrozsiahlejšiu škálu „single-origin“ čokolád. Francois Pralus vlastní plantáž na ostove Nosy Be na severozápade Madagaskaru, kde pestuje vysoko aromatické kakaovníky odrody Criollo. Ochutnávka čokolád Francois Pralus je skutočnou čokoládovou cestou okolo sveta.