Výrobcovia / značky

O Čokoláde

Úvod O Čokoláde

Výnimočná čokoláda  -  E-SHOP

 

 

Čokoláda má božský pôvod. Aztékovia verili, že je darom dobrého boha Quetzalcoatla, ktorý reprezentoval múdrosť. Čokoládu nepili len na slávnostiach, ale verili, že ide o nápoj lásky.

 

Aztékovia si kakaové bôby cenili natoľko, že ich využívali ako platidlo. Pritom to bola kultúra, ktorá oplývala obrovským množstvom zlata. Napríklad za 1 bôb ste si mohli kúpiť jednu väčšiu paradajku.

 

Do Európy čokoládu priviezol dobyvateľ Hernán Cortéz v polovici 16. storočia. Bolo to Španielsko, ktoré si mohlo na čokoláde pochutnať a nebude náhoda, že aj tentokrát ju predstavil kráľovský dvor.

 

Aj stredoveká cirkev prišla čokoláde na chuť. Možno preto ju v roku 1662 pápež Alexander VII. povolil piť počas pôstu.

Prečo len piť? Pretože na zahryznutie do tabuľky čokolády sme si museli počkať až do príchodu holandského chemika Conrada van Houtena. Ten v roku 1828 zostrojil prvý kakaový lis, ktorý dokázal oddeliť kakaové maslo od prášku. A tým otvoril brány tuhej čokoláde.

 

Priemerný Slovák skonzumuje za rok 5,1 kg čokolády. Pritom ide len o približne polovičné množstvo oproti najväčším jedákom ako Švajčiari, Nemci či Briti. Máme čo dobiehať.

 

A pritom je čokoláda zdravá. Napríklad Indiáni v Panamskom pralese jakživ nepočuli o vysokom krvnom tlaku. Samozrejme, musí byť z kvalitných kakaových bôbov. Tie sú totiž významným zdrojom antioxidantu epikatechínu, ktorý zohráva významnú úlohu pri prevencii vysokého krvného tlaku.

 

Okrem toho môže čokoláda pomôcť fungovaniu mysle a sústredeniu sa. Za to vďačíme opäť kakau, ktoré obsahuje flavonoidy. Čo robia? Zvyšujú prietok krvi do kľúčových oblastí mozgu.

 

Exkluzívne čokolády od vyberaných majstrov čokolatiérov nakúpite u nás v Eshope alebo v kamennej predajni.

 

  

 

 

 

Čokoládové výrobky značky Lyra od slovenského výrobcu SweetPro s.r.o. sú ručne vyrábané z jednodruhového, odrodového, plantážneho kakaa z najkvalitnejších kakaových bôbov odrody Criollo a Trinitario. Jedinečná chuť, v ktorej môžete pri degustácii cítiť okrem autentickej horkosti kakaa, aj sladké ovocné vône a chute. Tak ako u vína aj kakao má svôj profil chutí, ktorý závisí na mieste kde rastie, od pôdy, od vzduchu, a tiež od rastlín, ktoré rastú okolo kakaovníka. 

 

 

 

Stéphane Bonnat       

 

                                                                                                

 

Malá rodinná čokoládovňa z mesta Voiron vo Francúzsku. Založená v roku 1884. Medzi najpozoruhodnejšie patria „single-origin“ čokolády a 65% horko-mliečne čokolády oceňované svetovými znalcami.   

 

   


   

 

Bertil Åkesson

 


Rodinná čokoládovňa založená v roku 1980 založená švédom Bertilom Åkessonom. Čokoládovňa je registrovaná vo Švajčiarsku. Bertil vlastní kakaové plantáže na Madagaskare a v Brazílií. Okrem prvotriednych kakaových bôbov pestuje aj korenie, ktoré v kombinácií s čokoládou patrí k jeho vyhlásením špecialitám.

 

  


  

 

 

Menakao 

 


Ľahodnú čokoládu Menakao vyrába čokoládovňa Cinagra na Madagaskare. Na jej prípravu používa kakaové bôby vyberaných plantážií z údolia rieky Sambirano, bez použitia pesticídov a umelých hnojív.

  


 


 

  

 

 

Michel Cluizel

 


 

História rodinnej čokoládovne z Normandie siaha už od roku 1948. Ponúka unikátnu radu siedmich plantážnich čokolád a takmer 200 druhov ručne vyrábaných praliniek. Prvotriednu kvalitu kakaových bôbov zabezpečuje  Michel Cluizel systematickýcm vyhladavaním nevšedných plantážií s produkciou kvalitného kakaa a s nimi nadväzovaním nadštandartných vzťahov. Vďaka tomu získava dohľad nad prvotriednou kvalitou kakaových bôbov.

 

  


  

 

Francois Pralus  

 


 

Malá rodinná čokoládovňa z mestečka Roanne vo Francúzsku, založená v roku 1955, produkuje najrozsiahlejšiu škálu „single-origin“ čokolád. Francois Pralus vlastní plantáž na ostove Nosy Be na severozápade Madagaskaru, kde pestuje vysoko aromatické kakaovníky odrody Criollo. Ochutnávka čokolád Francois Pralus je skutočnou čokoládovou cestou okolo sveta.

 

  


 

 

 

   Zaabär

 


 

Firmu založil v roku 2007 Belgičan François-Jean Decarpentrie s jasným cielom: prepojiť jemnú chuť belgické čokolády s najrôznejšimi vôňami sveta. Mimo iného lákala zakladateľa i idea prepojenia „vnutorného a vonkajšieho sveta čokoládovny“ – teda výroby čokolády a samotného predeja na jednom mieste. To se mu podarilo, a tak už po prvom roku vzniká v Bruselu „Zaabär Factory Shop“: unikátní priestor, kde se na 600m2 vyrábajú tie nejľahodnejše čokoládové pochutiny a o pár metrov ďalej sa François-Jean stretáva so svojími zákazníkmi.

 

Vätšina čokolád je špeciálne vákuovo balená – tak aby si uchovaly svoju čerstvosť a jedinečnú arómu.


Copyright 2015 - 2018 © cokosvet.sk